Tijd is een raar verschijnsel

by Margreet on 21 maart, 2010

Iedereen heeft 24 uur in een dag, iedereen…. Mensen die veel doen, mensen die niks doen, mensen die druk doen, mensen die relaxed doen, iedereen heeft dezelfde hoeveelheid tijd. Hoe je met je tijd omgaat is voor iedereen verschillend. Tijd is eigenlijk een raar verschijnsel. Overal hangen klokken, we dragen horloges om te zorgen dat we overal op tijd komen.

En toch hebben we moeite met plannen en om alles binnen die 24 uur te doen die we tot onze beschikking hebben. Een van mijn leden zei laatst dat ze een bijzonder interessant programma op tv had gezien over de biologische klok. Ze vond dat ik het moest kijken via uitzending gemist. Dus ‘n kleine 2 weken later had ik tijd om dit programma even rustig te kijken. Ik heb me helemaal rot gezocht bij uitzendinggemist.nl. Ik bedacht dat misschien het tijdstip niet goed was, het programma, de zender enz. enz. Ik kan het niet uitstaan dat ik iets niet kan vinden. Uiteindelijk vond ik via google een artikel over iemand die een experiment had gedaan over onze biologische klok en over tijd.

Een Fransman heeft in 1962 een experiment gedaan waarbij hij 100 meter onder de grond met alleen een bescheiden lamp en in stilte leefde. Verrassend is dat hij zijn biologische ritme als vanzelf aanhield. Hij sliep circa 8 uur per ‘dag’ en was 16 uur wakker. Hij belde met een geïmproviseerde telefoon zijn bezigheden door zoals naar bed gaan en opstaan. Bijzonder was dat als hij dacht dat er 10 minuten verstreken waren, dat er al een half uur voorbij was. Het was slechts zijn tijdsbesef dat in de war was en niet zijn biologische klok.

Hoe kan het dat we als mensen zo’n geraffineerde klok hebben meegekregen, maar dat we geen ei kunnen koken zonder de hulp van een wekker?

Leave a Comment