Voedselactie in Maart

by Margreet on 6 februari, 2010

Traditiegetrouw vindt in Maart altijd de voedselactie plaats. Dan zamelen we niet bederfelijke voedselwaren in gedurende de hele maand maart. Aan het eind van die maand wordt alles gewogen zodat we weten hoeveel kilo we hebben verzameld en dan gaat het naar de voedselbank.

We zijn vaak bezig met verwegistan, zoals Afrika en nu Haïti, maar wij bepalen met z’n allen de ‘norm’ waar we aan moeten voldoen.  De ‘norm’ in Afrika ligt op een ander niveau dan hier in Nederland. Ook hier is naar onze maatstaven armoede in Nederland. Wij vinden dat je armoede hebt als je geen internet en computer hebt, in Afrika heb je armoede als je geen dak boven je hoofd hebt. Als je naar programma’s kijkt zoals ‘groeten in de rimboe’ dan zie je dat elke gemeenschap zijn eigen gewoontes heeft. Wij en zij bepalen met z’n allen de ‘regels’ en daar houden wij/zij ons allemaal aan.

In de Westerse landen is slank het schoonheidsideaal, maar dat is niet overal zo. In andere landen getuigt het van rijkdom om eruit te zien als een Rubensvrouw. Daar vinden mannen een slanke vrouw, een gratenpakhuis.  Schoonheid is in Ethiopië een onderlip die los is gemaakt van de mond en die naar beneden hangt. Wat zij versiering vinden, vinden wij verminking. Net las ik op Twitter vrij vertaald ‘voordat je over iemand oordeelt, bedenk hoe de wereld eruit ziet door hun ogen’.

Maar alles valt en staat met de regels die we met z’n allen gemaakt hebben. Meestal veroordelen wij alles wat buiten onze regels valt, iedereen die z’n kop boven het maaiveld  uitsteekt, wordt… ‘n koppie kleiner gemaakt. Denk er dus aan…kijk eens door hun ogen. Maar ‘zij’ doen hetzelfde, ook zij veroordelen dat wat buiten hun bevattingsvermogen valt. Zijn wij dan zoveel anders dan zij? Nee, wij hebben alleen andere ‘normen en waarden’. Zij helpen en ondersteunen elkaar ook als dat nodig is. En wij vinden het nodig om onze medemens te steunen, die het in onze ogen nodig heeft.

Er zijn in Nederland nu eenmaal mensen afhankelijk van de voedselbank om diverse redenen. En vanuit Curves is het een goed idee om voedsel in te zamelen voor onze medemens. Daar gaan we in Maart dan ook ons best voor doen. Contact zoeken met supermarkten, posters ophangen, boodschappentas uitgeven, de krant informeren en proberen zoveel mogelijk niet bederfelijke voeding in te zamelen. Kom jij ook een tas afgeven?

Leave a Comment